KINDEREN >> OUDERSCHAPSVERLOF >>VEELGESTELDE VRAGEN

KINDEREN >> OUDERSCHAPSVERLOF >>VEELGESTELDE VRAGEN

Kan de Brouwerij uw ouderschapsverlof uitstellen?

De Brouwerij kan, binnen de maand die volgt op de schriftelijke kennisgeving, het begin van het ouderschapsverlof uitstellen omwille van de goede werking van de dienst. Toch zal het ouderschapsverlof ingaan ten laatste 6 maanden na de datum waarop de Brouwerij gebruik heeft gemaakt van zijn recht op uitstel.

Welke formaliteiten moet u vervullen?

U moet de Brouwerij 3 maanden op voorhand verwittigen per aangetekende brief of door afgifte van een schrijven (waarvan het dubbel voor ontvangst wordt ondertekend door de personeelsdienst), met vermelding van de beoogde vorm van ouderschapsverlof en de begin- en einddatum.

Welke inkomsten kunnen gecumuleerd worden met een uitkering toegekend in het kader van het ouderschapsverlof?

De onderbrekingsuitkering kan onder bepaalde voorwaarden gecumuleerd worden met de inkomsten van ofwel de uitoefening van een politiek mandaat, ofwel een nevenactiviteit als loontrekkende die u reeds uitoefende gedurende minstens 3 maanden voorafgaand aan uw loopbaanonderbreking.

Alleen in geval van volledige loopbaanonderbreking mag de uitkering worden gecumuleerd met de inkomsten van de uitoefening van een zelfstandige activiteit gedurende een maximumperiode van een jaar. In geval van vermindering tot een halftijdse betrekking of met 1/5, is deze cumulatie niet mogelijk.

Kunt u het ouderschapsverlof bekomen zonder uitkeringen?

Ja. In dit geval bent u niet onderworpen aan de regels inzake woonplaats of cumulatie die gelden om de uitkeringen van de RVA te krijgen.

Welke invloed heeft het ouderschapsverlof op uw pensioen?

Om aan de vereiste loopbaan te geraken om op brugpensioen te kunnen gaan op 58-60 jaar krijg je tot hiertoe 936 gelijkgestelde dagen. Hiermee kan je 15 jaar 4/5de of 6 jaar halftijds, of een combinatie van beiden, volledig laten meetellen. Je kan dan deze dagen niet meer gebruiken om andere perioden van deeltijds werk gelijk te stellen. Je behoudt dan nog 3 kalenderjaren, en 936 dagen van deeltijds werk gepresteerd vóór 1985, om andere inactiviteitperioden volledig te laten meetellen. De regering wil dit echter veranderen.

"Vergeet niet dat je het ouderschapsverlof kan combineren met de Vlaamse aanmoedigingspremie!"

André Janssens
ABVV-delegee
Hoofdoperator
werkt bij Brouwerij Haacht

KEER TERUG